Tips kaart en decoratie ontwerpen

Zelf je kaartjes en wanddecoratie maken is natuurlijk het leukste wat er is. Voor creatievelingen is dit de meest uitdagende optie voor een superleuk en persoonlijk resultaat. Ga je aan de slag voor een uitnodiging, foto collage poster, vlag of trouwkaart? Een hippe unieke wenskaart? Of creëer je het liefste geboortekaartje met foto en pasteltinten. Laat je fantasie de vrije loop voor een gegarandeerde unieke creatie met de blanco kaarten of wanddecoratie in de "zelf maken" collectie.

Ontwerp laten omzetten

Bijna ieder ontwerp uit onze collectie kan worden omgezet. Van wanddecoratie zoals een poster, behangcirkel, raambord of vlag naar een kaart, of juist het design omzetten van een kaart naar een poster, raamsticker en andere wanddecoratie.

Heb je een mooi ontwerp gezien, zelf gemaakt, of al besteld en wil je die laten omtoveren naar een ander product?
Bewaar je ontwerp in je eigen collectie en neem gerust even contact met ons op, we helpen je graag met het omzetten van jouw favoriete ontwerp.

 

1. Kies een formaat

 
Bedenk eerst wat voor kaart of decoratie je wilt ontwerpen, een goed begin is het halve werk. Achteraf het formaat wijzigen van het ontwerp is soms lastig, beantwoord daarom eerst de volgende vragen.
 

Kaart, wanddecoratie of beide?

Indien je van plan bent verschillende producten te ontwerpen, start dan met het grootste product. Bekijk ook welke formaten en beschikbaar zijn. Wil je een ontwerp laten omzetten naar een ander product? Bewaar je ontwerp in je eigen collectie en neem gerust even contact met ons op, we helpen je graag met het omzetten van jouw favoriete ontwerp.
 

Enkele of dubbel gevouwen kaart?

Indien je van plan bent veel teksten te schrijven voor bijvoorbeeld een uitnodiging, trouwkaart of geboortekaartje, dan is een dubbel gevouwen kaart de beste keuze. Voor een save the date, kraamborrel of menukaart is een enkel kaartje vaak al voldoende. Bij wenskaarten zijn alleen de dubbel gevouwen kaarten mogelijk en komt het adres altijd op de achterkant te staan.
 

Welke vorm?

Vierkant, liggend, panorama of juist staand? Vierkant is het meest voorkomende formaat, terwijl staande kaartjes steeds populairder worden. Liggende kaarten zijn voor fotokaarten een goede optie.

Bij wanddecoratie verschillen de formaten per productsoort, een vlag heeft bijvoorbeeld een andere vorm dan een behangcirkel. Lees hier alle wanddecoratie informatie.
 

Wat wordt het formaat van de kaart?

Wil je een klein lief kaartje of juist een opvallende grote kaart? Hieronder alle beschikbare formaten op een rij.

Tip: Heb je een mooi ontwerp gezien die je graag naar een ander kaart formaat of naar decoratie wil omzetten. Neem dan contact op met de klantenservice.

De formaten
 • Vierkant dubbel: 15x15, 13x13 of 11x11
 • Vierkant enkel: 15x15, 13x13, 11x11 of 8x8
 • Staand dubbel: 11x17
 • Staand enkel: 11x17, 14x21
 • Staand panorama enkel 10x21 kaart
 • Staand panorama dubbel 10x21 kaart
 • Liggend enkel: 15x10, 17x11
 • Liggend dubbel: 17x11
 • Liggend panorama enkel 21x10 kaart
 • Liggend panorama dubbel21x10 kaart
 • Belgisch vierkant enkel: 13,5 x 12 cm
 • Belgisch vierkant dubbel: 13,5 x 12 cm

Belgisch vierkant formaten zijn speciaal voor post in België (Bpost), waardoor je in principe maar 1 postzegel per envelop nodig hebt. Al onze kaart ontwerpen zijn om te zetten naar dit formaat. Neem contact op met de klantenservice als je hier hulp bij nodig hebt.

Wist je dat je de kaarten ook kan laten omzetten in wanddecoratie? Zoals posters, behangcirkels, stickers of staande borden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

2. De teksten

 

Teksten opschrijven

Net zo belangrijk als het ontwerpen van de kaart of decoratie, zijn natuurlijk de teksten die op de kaart komen. Schrijf van tevoren op een kladblaadje de teksten die je wil plaatsen. Denk daarbij aan een leuke en originele uitnodigingstekst, geboortegedichtje, hippe poster quote, favoriete songtekst of kerstgroeten en vergeet natuurlijk niet de eventuele datum, tijd en namen op te schrijven. Lees alle tekst een aantal keren goed door, ben je niets vergeten? Staat alle belangrijke informatie erop? Dan kun je beginnen met het maken van jouw eigen kaartje of decoratie.

3. Ontwerpen

 

Het ontwerp

Bedank hoe je product eruit komt te zien en maak eventueel een schets. Naast jouw eigen foto's en versieringen kun je ook gebruik maken van de leuke afbeeldingen en clipart elementen die je in de ontwerp tool vindt. Luckz heeft unieke design elementen die maandelijks worden uitgebreid. Plaats clipart elementen, teksten en andere belangrijke vormen niet teveel op de rand. Ga voor een uniek kaart ontwerp of maak zelf originele wanddecoratie die niemand anders heeft.

4. Creëer verschillende versies

 

Versies ontwerpen

Probeer altijd verschillende dingen uit, speel met lettertypes en lettergroottes, kies diverse achtergrond kleuren of afbeeldingen en bewaar de ontwerpen in jouw eigen collectie. Zo kun je ze gemakkelijk naast elkaar bekijken en de mooiste uitkiezen.
 

Kaart of decoratie ontwerp kopiëren

Zorg eerst dat je de kaart of decoratie heb opgeslagen in je eigen collectie. Daarna kun je een nieuwe versie / kopie maken.
 
 • Ga naar je eigen collectie
 • Klik je ontwerp en klik de "Bewerken" button.
 • Klik bovenin de editor "kopie maken" en geef de kopie een nieuwe naam.
 • Nu kun je de nieuwe kopie geheel bewerken en blijft de oude versie bewaard.

5. Vergeet de achterkant niet van de kaart

 

Een mooie achterkant ontwerpen

Bij Luckz kun je óók de achterkant van de kaart ontwerpen, zorg er dus voor dat je deze niet vergeet! Het mooiste is om de voor- en achterkant dezelfde achtergrond afbeelding of kleur te geven. Bij de ontwerpen in de "Zelf kaarten maken" collectie hebben we er al een aantal voor je klaargezet.

6. Proefdruk van je kaart

 

Bestel een proefdruk

Wij raden altijd aan een proefdruk te bestellen van jouw creatie. Zo weet je van tevoren hoe jouw kaart ontwerp eruit komt te zien, kun je het papier voelen en alle teksten nakijken op eventuele spelfoutjes. Mocht je over het design twijfelen, kun je ook meerdere proefdruk varianten bestellen van jouw verschillende ontwerpen.

7. Vraag feedback

 

Laat je kaart of decoratie ontwerp nakijken

Ontwerp klaar of proefkaartje binnen? Soms kun je behoefte hebben aan de meningen van andere. Vraag feedback van de mensen om je heen, bijvoorbeeld je partner of een vriend of kennis die verstand heeft van ontwerpen om even mee te kijken naar jouw design. Zo weet je zeker dat je niets hebt gemist. Twijfel je nog? Laat je ontwerp nakijken door onze klantenservice.
 

Check, check dubbelcheck

Controleer je kaart of decoratiegoed.
 • Check alle informatie en gegevens, zoals naam en adres
 • Datums en/of jaartallen
 • Zijn de teksten goed leesbaar
 • Is het ontwerp op spelfouten nagekeken
 • Eventuele foto op positie, grootte en kwaliteit gecheckt
Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice, we kijken graag even mee!
 

Ontwerp laten nakijken door Luckz

Kom je er niet uit? Of heb je een mooi ontwerp gemaakt en wil je deze laten nakijken of iets overleggen of laten omzetten?
Onze klantenservice staat voor je klaar. Bewaar je ontwerp in je collectie, we kijken graag even mee!
Het is geheel gratis!

Neem contact op voor onder andere:
 • hulp bij het aanpassen
 • het laten nakijken van de kaart
 • het ontwerp omzetten naar een ander kaart formaat of type
 • het ontwerp omzetten naar wanddecoratie zoals een poster of een bord
 • het controleren van je foto resolutie en uitvulling
 • de papiersoort keuze
 • vragen over de veiligheidsmarges
 • advies over speciale afwerking
 • voor andere vragen

Bel onze klantenservice 085-7430764. Op werkdagen van 9:00 tot 21:00 uur.
Of neem contact op per email. Je krijgt (op werkdagen) binnen 24 uur antwoord.