Tips kaart ontwerpen

Zelf je kaartjes maken is natuurlijk het leukste wat er is. Voor creatievelingen is dit de meest uitdagende optie voor een superleuk en persoonlijk resultaat. Ga je aan de slag voor een uitnodiging of trouwkaart? Of creëer je het liefste geboortekaartje met foto en pasteltinten. Laat je fantasie op de vrije loop voor een gegarandeerde unieke creatie met de blanco kaarten in de "zelf kaarten maken" collectie.

 

 

1. Kies een formaat

Bedenk eerst wat voor kaart je wilt ontwerpen, een goed begin is het halve werk. Achteraf het formaat wijzigen van het ontwerp is lastig, beantwoord daarom eerst de volgende vragen.

 

Wil je een enkele of dubbel gevouwen kaart?

Indien je van plan bent veel teksten te schrijven voor bijvoorbeeld een uitnodiging of geboortekaartje, dan is een dubbel gevouwen kaart de beste keuze. Voor een kraamborrel is een enkel kaartje vaak al voldoende.

 

Welke vorm?

Vierkant, liggend of juist staand? Vierkant is het meest voorkomende formaat, terwijl staande kaartjes steeds populairder worden. Liggende kaarten zijn als fotokaarten een goede optie.

 

Wat wordt het formaat?

Een klein lief kaartje of juist een opvallende grote kaart? Hieronder alle beschikbare formaten op een rij.
Tip: Heb je een mooi ontwerp gezien die je graag naar een ander formaat wil omzetten. Neem dan contact op met de klantenservice.

Vierkant dubbel: 15x15, 13x13 of 11x11
Vierkant enkel: 15x15, 13x13, 11x11 of 8x8

Staand dubbel: 11x17
Staand enkel: 11x17, 14x21

Liggend enkel: 15x10, 17x11
Liggend dubbel: 17x11

Belgisch vierkant enkel: 13,5 x 12 cm
Belgisch vierkant dubbel: 13,5 x 12 cm

Belgisch vierkant formaten zijn speciaal voor post in België (Bpost), waardoor je in principe maar 1 postzegel per envelop nodig hebt. Al onze kaart ontwerpen zijn om te zetten naar dit formaat. Neem contact op met de klantenservice als je hier hulp bij nodig hebt.

 

2. De teksten

Net zo belangrijk als het ontwerpen van de kaart zijn natuurlijk de teksten die op de kaart komen. Schrijf van tevoren op een kladblaadje de teksten die je op de kaart wil plaatsen. Denk daarbij aan een leuke en originele uitnodigingstekst, geboortegedichtje, jullie favoriete songtekst, kerstgroeten en vergeet natuurlijk niet de eventuele datum, tijd en namen op te schrijven. Lees alle tekst een aantal keer goed door, ben je niets vergeten? Staat alle belangrijke informatie erop? Dan kun je beginnen met het maken van jouw eigen kaartje.

 

3. Ontwerpen

Naast jouw eigen foto's en afbeeldingen kun je ook gebruik maken van de leuke afbeeldingen en clipart elementen die je in de ontwerp tool vindt. Luckz heeft unieke design elementen die maandelijks worden uitgebreid. Plaats clipart elementen, teksten en andere belangrijke vormen niet teveel op de rand. Ga voor een uniek kaart ontwerp!

 

4. Creëer verschillende versies

Probeer altijd verschillende dingen uit, speel met lettertypes en lettergroottes, kies diverse achtergrond kleuren of afbeeldingen en bewaar de kaartontwerpen in jouw eigen collectie. Zo kun je ze gemakkelijk naast elkaar bekijken en de mooiste uitkiezen.

 

5. Vergeet de achterkant niet

Bij Luckz kun je óók de achterkant van de kaart ontwerpen, zorg er dus voor dat je deze niet vergeet! Het mooiste is om de voor- en achterkant naadloos door te laten lopen. Bij de ontwerpen in de "Zelf kaarten maken" collectie hebben we deze al voor je klaargezet.

 

6. Proefdruk

Wij raden altijd aan een proefdruk te bestellen van jouw creatie. Zo weet je van te voren hoe jouw kaart ontwerp eruit komt te zien, kun je het papier voelen en alle teksten nakijken op eventuele spelfoutjes. Mocht je over het design twijfelen, kun je ook meerdere proefdruk varianten bestellen van jouw verschillende ontwerpen.

 

7. Vraag feedback

Proefkaartje binnen? Soms kun je behoefte hebben aan de meningen van andere. Vraag feedback van de mensen om je heen, bijvoorbeeld je partner of een vriend of kennis die verstand heeft van ontwerpen om even mee te kijken naar jouw design. Zo weet je zeker dat je niets hebt gemist.

 

8. Hulp nodig?

Kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact op en wij helpen je verder.